Hírek

2016-03-01 11:57:26
A Music Media Magazin oldalán megjelent egy cikk, egy interjú velünk.


 

 

 

A holnap hangjai - Viharmadarak

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron nyolcadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2015-2016. évadának szereplőit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Viharmadarak zenekarral folytatjuk. Az itt elhangzó kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Horváth László 2007-ben alakította a zenekart, azóta a kezdeti felállásból csak ő maradt meg. A zenekar jelenlegi felállása Horvát László szólógitár, Szabó Gergő dob, Farkas Zsolt basszusgitár, Horváth Dániel billentyű, György Dániel ének. A zenei stílust, amelyet képviselünk, nehéz lenne megfogalmazni egy mondatban. Egy zenei tehetségkutató versenyen az egyik zsűritag azt találta mondani, hogy ha létezik (márpedig létezik) progresszív rock zenei stílus akkor a mi zenei stílusunk regresszív rock. Itt ez alatt a régi 80-as évekbeli hangzást modern elemekkel keverve kell érteni. És ezt a találó megfogalmazást magunkénak érezzük. A zenekar ebben a felállásban nem egész 1 éve zenél együtt.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Nekünk is, mint minden zenekarnak egyetlen célunk van, hogy azok az emberek, akik ellátogatnak a koncertjeinkre (és élő zenét akarnak hallani) jól érezzék magukat. Ezen felül azzal a kevés ismertséggel, amivel mi rendelkezünk, talán felhívhatjuk olyan emberekre a figyelmet, akik hátrányos helyzetből vagy hátrányos régióból igyekeznek valamit elérni.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Talán az teszi egyedivé a zenekart, hogy nem akarunk megfelelni senkinek, csak a saját magunk által felállított korlátokat szeretnénk kitágítani vagy leginkább áttörni.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Ha a jövőt kéne megjósolnunk, akkor nem tudom mit is mondhatnánk, annyira bizonytalan most minden. Jelenleg a hazai zeneipar, mint olyan nem is létezik. Vannak nagy zenekarok, akik vagy kiharcolták maguknak, vagy megkapták a lehetőséget és vannak azok a kis zenekarok, akik ha önerőből nem tudnak fennmaradni, akkor nem is várhatnak segítséget. Ami nem feltétlenül baj, hiszen így működik az evolúció is. De mint az élet minden területén előbb utóbb letisztul a kép és azok maradnak talpon, akik szívósabbak.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív trendnek neveznénk azt, hogy egyre több olyan esemény van az országban, ami akár lehetőséget is adhat olyan zenekaroknak, mint amilyen a Viharmadarak. Negatív elemként pedig azt hoznám fel, hogy ez is, mint minden technikai sport, pénzzel működik. Na de a kis zenekarok örülnek, ha felléphetnek esetleg az utazási költséget fizetik nekik. De legtöbbször, amikor kimondják a nagy zenekarok gázsijának 8-10%-át kitevő fellépti díjat akkor mehetnek a…  .Na de reméljük majd egyszer ez is megváltozik.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Utalnék az előbb leírtakra. NAGYON NEM. Ez is olyan, mint minden vállalkozás, először beinvesztálsz utána, ha szerencséd van és szeretik a termékedet, jelen esetben a zenekart, akkor esetleg lehet szó profitról.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Annyiban talán jobb volt a helyzet, hogyha zenéről beszéltek ezelőtt 30 évvel, akkor ebben benne volt alapvetően a zenész. Most sok olyan zenésznek nem mondható versmondó és programozó van a piacon, akik formálják a mai ember ízlését és véleményét. És amellett, hogy meg van a helye ezeknek az irányzatoknak is, mi bizakodóak vagyunk, hogy az emberek az igényes élő zenére is vevők lesznek.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, talán erre válaszolni se nagyon lehet, hisz a zeneipar, zenei ízlés országunkba nagyon változó, szélsőséges. Sok kimagasló zenekar van, jó zenészekkel de, hogy kinek van nagy jövője, ki az, aki külföldön is befutóvá válhat? Erre hasonló nehéz válaszolni, mint arra, melyek lesznek a jövő heti lottó nyerőszámok. Bár van egy csapat, aki a zenekarunkban mindenkinek nagyon tetszik, így Rájuk voksolnánk... ők az Ismerős Arcok zenekar.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Ha röviden akarnám leírni, akkor szükséges rossz. Talán itt van leginkább lehetősége egy tehetséges zenekarnak vagy előadónak megismertetni magát a nagyközönséggel.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Magyarországon egyre több és egyre tehetségesebb fiatal zenekar alakul minden zenei irányzatban. Nagyon sok zeneiskola nagyon sok fiatal tehetséggel rukkol elő, ami magában rejti az egyre színvonalasabb zenei piac kialakulást.  

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Az utóbbi években gombamód szaporodnak fesztiválok és ezek a fesztiválok egyre színvonalasabbak, ami vonzóvá teszi Magyarországot a nagy sztároknak is. Reméljük egyre több nagy fesztiválra kapunk meghívást. Többek között Dunaújvárosba a Rockmaratonra is szeretnénk eljutni.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Talán ez az a pont ahol nagyon sokat kellene fejlődni. Budapesten és egy két nagyobb városon kívül nincs igazán semmilyen klubélet Magyarországon. Ha a klubok – és itt a kis klubokat is beleértem – jobban együttműködnének a hazai (kis)zenekarokkal, talán akkor lehetne segíteniük egymást. Nem csak a mi zenekarunk, de mások is megfigyelték, hogy Magyarországon a zenei lokálpatriotizmus, mint olyan nem működik. Magyarul a helyi közönség nem kíváncsi a helyi zenekarokra.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha lenne egy olyan szervezet, aki kicsit jobban felkarolná a fiatal zenekarokat akik (és itt elsősorban nem pénzről van szó) tehetségesek, akkor talán lenne rá lehetőség, hogy ne legyen ennyire egypólusú a magyar zenei élet. És ebben a rádióknak kiemelt odafigyelést kellene tanúsítaniuk. Reméljük az őszinteségünkkel nem sértettünk meg senkit.

Köszönjük a beszélgetést...

Forrás:
http://musicmedia.hu/20160229_a_holnap_hangjai__viharmadarak